Blog_banner_Het_licht_zien

Het licht zien

Een whiteboard animatie maken is leuk werk. Elk aspect is interessant. Van idee naar script, beeldscript, voice-over, tekeningen en animatie. Nu kwam er iets voorbij wat mij extra aansprak.

Je kunt wel zeggen dat bij het maken van deze animatie, in opdracht van de Good Light Group, mijn ogen werden geopend! Want, ik had geen idee en ik dacht er nooit over na: een groot deel van de dag zat ik in het schemerdonker. En dat bedoel ik letterlijk. Mensen die op kantoor of thuiskantoor werken begeven zich namelijk in het halfduister. Waarschijnlijk hebben zij het idee dat dat niet zo is omdat er voldoende lampen aan zijn.
Ook met de lampen aan, en dat geldt zowel voor de werkplek op kantoor als thuis, bevind je je in het schemerdonker.

Het verschil in het aantal lux (eenheid van verlichtingssterkte) dat binnenshuis en buitenshuis in je ogen valt is gigantisch. In een verlicht kantoor of huis zal er niet meer dan 150 lux in je ogen vallen. Buiten is dat veel meer.
Op een sombere bewolkte winterdag is dat altijd nog minstens 2500 lux. Op een zonnige zomerdag loopt dat op tot 125.000 lux aan lichtintensiteit.

Goed licht in je ogen is belangrijk om de biologische klok gelijk te zetten. Als je naar buiten loopt gaat het licht via je ogen naar de hersens. En die hersens ‘snappen’ dat het ochtend is. Daarom kun je ook het beste in de ochtenduren naar buiten gaan. Voor minimaal een half uur! Lukt dat niet, dan zou je ook elektrisch licht kunnen installeren die het daglicht goed nabootst. Bijvoorbeeld bij de werkplek.

Ik heb nu twee bureaulampen aan weerskanten van mijn beeldscherm staan. Met slimme LED lampen die via een app te bedienen zijn. Op drukke dagen wanneer ik geen tijd heb om naar buiten te gaan krijg ik toch nog voldoende licht op mijn werkplek. Door dat goede licht is mijn slaap en concentratie verbeterd. Het is nu zelfs zo dat ik iets mis als de verlichting niet aanstaat. Dat zal dan toch die zonnige sfeer zijn.

En dan heb ik het nog niet gehad over wat licht doet met je humeur. Het is niet voor niets dat mensen in de herfst en winter neerslachtig kunnen worden. Elke dag een wandeling kan helpen. Enerzijds door te bewegen maar zeker ook door het licht dat in je ogen valt.

Omdat je ‘s morgens via de ogen je hersens vertelt dat het ochtend is weet je biologische klok ook dat het tijd is om te slapen als je naar bed gaat.
Ik lig minder lang wakker en heb een betere kwaliteit van slaap. En zo is de biologische cirkel weer rond!

 

Filmpjes kun je hier bekijken

 

#whiteboardanimatie #uitleggenmettekeningen #animatie #tekeningen #illustraties #goodlightgroup #animatiemettekeningen

deel dit bericht