Blog_banner_Percolator3

Uitleggen hoe je koffiezet

Koffiezetten doe ik met een percolator. Niet de meest handige manier om een bakje koffie te zetten. Hoe gaat dat dan?

Een percolator bestaat globaal uit drie onderdelen. Een waterreservoir, een metalen filter en een schenkkan. Allereerst vul je het waterreservoir (het onderste gedeelte van de percolator) met water tot een aangegeven punt. De filter vul je met (vers)gemalen koffie en plaats je bovenop het waterreservoir. Vervolgens schroef je de schenkkan stevig vast op het waterreservoir. De percolator gaat op het vuur en het water wordt verhit.
Als bijna het kookpunt is bereikt wordt het water omhooggestuwd. Eerst door de filter met de koffiemaling, en verder omhoog door een holle buis in de schenkkan…

Als je nooit eerder op deze manier koffie hebt gezet, zul je het bovenstaande stukje tekst geconcentreerd moeten lezen om te begrijpen wat er staat. Twee dingen vind ik interessant: Begrijp je wat er staat? En kun je onthouden wat hierboven verteld is? Kun je bijvoorbeeld een week later nog de onderdelen voor de geest halen?

Ik ben echt een zeef wat dit betreft. Maar dat is anders als het visueel wordt gemaakt in bijvoorbeeld een whiteboard animatie. Door het uit te leggen in een tekening kun je één voor één de onderdelen laten zien. Hoe ze in elkaar passen en welke weg het kokende water aflegt.

Dit koffievoorbeeld was betrekkelijk eenvoudig… Stel je eens voor hoe complex het kan zijn om een werking van een fabriek uit te leggen. Of een nieuwe werkwijze in een organisatie. Als dat alleen in gesproken woord of leestekst gebeurt dan blijf je al snel steken in die brei aan informatie.

Tekeningen maken veel duidelijk.
En in dit geval filter je de informatie en blijft het nog lang doorpruttelen.

 

Filmpjes kun je hier bekijken

 

#whiteboardanimatie #uitleggenmettekeningen #animatie #tekeningen #illustraties

deel dit bericht